Activiteiten

U vindt hier de activiteiten in de kerk van Oostum. Activiteiten in de andere kerken van de SOGK vindt u onder het kopje  "Alle SOGK Activiteiten".

De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) organiseert activiteiten voor al haar deelnemende kerken. Een overzicht van deze activiteiten wordt hieronder getoond.

Er zijn momenteel geen activiteiten.

Zondag 3 december t/m 28 februari 2018
Herbert en Herman van Hoogdalem

Herbert en Herman van Hoogdalem

Expositie

In de kerk van Klein Wetsinge is vanaf zondag 3 december een expositie met werk van de broers Herbert en Herman van Hoogdalem te bezichtigen. Fotograaf Herbert van Hoogdalem zegt over zijn fotografie: "Op veertienjarige leeftijd kwam ik in de ban van de fotografie. Tijdens mijn werkzame leven heeft de fotografie mij enorme voldoening en de nodige afleiding gegeven. Kunstschilder Herman van Hoogdalem volgde zijn opleiding aan de Academie Minerva in Groningen, waar hij sinds 1989 werkt als docent. Van Hoogdalem houdt atelier in Sauwerd. De voornaamste thema's binnen zijn werk zijn interieurs, portretten en stranden waarbij het licht het eigenlijke thema vormt. NB: De kerk is gesloten tijdens besloten partijen. Zeker weten of de expositie toegankelijk is? Bel dan even van tevoren; 06 546 854 05.

Locatie Kerk Klein Wetsinge: Valgeweg 12 Klein Wetsinge
Tijd 10:00 - 17:00 uur
Prijs Toegang gratis
Lees meer
Woensdag 3 januari t/m 2 maart 2018
Onze Joodse Stadjers

Onze Joodse Stadjers

Joods 'Minimuseum' tijdelijk terug

De legendarische expositie 'Onze Joodse Stadjers' van voormalig architect Pieter Oegema over het joodse verleden van Groningen is vanaf januari 2018 opnieuw te zien. Van 1993 tot 2005 was de expositie een vast onderdeel van zijn winkel in kunstposters annex Minimuseum vlak bij het Groninger Museum. Nu is ze te tijdelijk zien in Synagoge Groningen, op een steenworp afstand. Pieter Oegema (Kollumerzwaag, 1933) was lange tijd architect in Groningen. Na beëindiging van zijn loopbaan als architect begon hij in 1993 een bijzondere winkel waar hij reproducties en ansichtkaarten van wereldberoemde schilderijen verkocht. Oegema had voor zijn winkel een strategische plek gekozen: korte tijd later werd honderd meter verderop het Groninger Museum geopend. De expositie in Synagoge Groningen bevat onder de titel 'Van goud tot hout' een opmerkelijke primeur. Op een nevenexpositie wordt een verzameling houten en bijna manshoge menora's (joodse zevenarmige kandelaars) getoond die door Oegema in de afgelopen decennia ontworpen en uitgevoerd maar nooit tentoongesteld zijn. Kenmerkend zijn het gebruik van massief hout en organische vormen, waardoor het lijkt alsof het bomen zijn. Ze zijn opgebouwd uit houten ringen die stuk voor stuk door Oegema zijn gezaagd en gepolijst. Oegema borduurt met zijn ontwerpen voort op traditionele, edelmetalen menora's.

Locatie Folkingestraat synagoge: Folkingestraat 60 Groningen
Lees meer
Maandag 15 januari t/m 2 maart 2018
Verscheurd Groningen

Verscheurd Groningen

Gebreid huisje Rottum te zien tijdens expositie provinciehui

De expositie 'Verscheurd Groningen' bestaat uit de foto-expositie 'Geraakte Groningers', 'het warmste huisje van Groningen' en een terugblik op de acties 'Breien voor Groningen' en 'Gas, we breien er een einde aan'. De provincie biedt ruimte aan deze expositie omdat het op een positieve manier aandacht vraagt voor de problemen waar de mensen in het aardbevingsgebied mee te kampen hebben. De expositie reist rond om aandacht te vragen voor de gaswinningsproblematiek in Groningen. De gaswinning zorgt voor veel problemen: het draagt bij aan klimaatverandering en zorgt voor aardbevingen. Deze aardbevingen veroorzaken niet alleen scheuren in huizen, maar vooral ook scheuren in de levens van mensen. De tentoonstelling 'Verscheurd Groningen' is tot en met vrijdag 2 maart te zien in het atrium van het provinciehuis in Groningen, Martinikerkhof 12, onder voorbehoud van vergaderingen van Provinciale Staten en Statencommissies.

Locatie Provinciehuis (Atrium): Martinikerkhof 12 Groningen
Lees meer
Zaterdag 20 januari t/m 18 maart 2018
Geheimzinnige huizen in het kerkje van Rottum

Geheimzinnige huizen in het kerkje van Rottum

Expositie Sytske Feitsma

Van 20 januari tot en met 18 maart is in het kerkje van Rottum een expositie van ceramische tegeltableaus van beeldend kunstenaar Sytske Feitsma. Sytske kiest als thema voor haar werk “domus” ofwel “huis”. In de, een beetje geheimzinnig aandoende, tegeltableaus huizen diverse bewoners. Tussen de tableaus ontdekt men bijvoorbeeld het huis van de berkenziel of het huis van Anna. Sytske is woonachtig in Pieterburen. Sinds 1987 is zij werkzaam als ceramiste. Naast tegels en gebruiksvoorwerpen, vervaardigt zij fantasievolle vrije vormen, waarvan enkelen tijdens de expositie zijn te bewonderen.

Locatie Kerk Rottum: Kloosterweg 13 Rottum
Tijd 10:00 - 17:00 uur

18

februari
Strijkkwartet Regina Forte

Strijkkwartet Regina Forte

Zondagmiddag 18 februari 2018 speelt in de Kloosterkerk in Thesinge Strijkkwartet Regina Forte Aanvang: 14.00 uur Entree: € 7,50 Kaarten kunt u reserveren door een mailtje te sturen te bellen 06 14948438 of kopen aan de zaal Kijk voor meer informatie op de website.

Locatie Kloosterkerk Thesinge: Kapelstraat 2 Thesinge
Tijd Aanvang 14:00 uur
Prijs Toegang EUR 7,50
Inlichtingen stichtingfelicitas@gmail.com
Lees meer

18

februari
Hardlopen in de Der Aa-kerk

Hardlopen in de Der Aa-kerk

Urban trail

Hardlopen in de Der Aa-kerk? Dat kan zondag 18 februari tijdens de derde editie van de Groningen Urban Trail. Na het succes van de twee voorgaande edities vindt ook dit jaar weer de Groningen Urban Trail plaats. Tijdens de Urban Trail kun je hardlopen door (historische) gebouwen in Groningen waar je je anders niet snel komt. Zo gaat de route onder andere door de Der Aa-kerk, het Stadhuis, Groninger Archieven en Beachclub Kokomo. De tijd is niet belangrijk, het gaat de deze dag om de bijzondere loopervaring.

Locatie Der Aa-kerk: Akekrhof 2 Groningen
Prijs Toegang EUR 25,00
Lees meer

18

februari
Concert New Amsterdam Voices

Concert New Amsterdam Voices

Zeven stemmen, zeven vrienden, één geluid

Zondagmiddag 18 februari geeft de a capellagroep New Amsterdam Voices een concert in de kerk van Klein Wetsinge. New Amsterdam Voices is een zevenstemmige a capellagroep uit Amsterdam. Met een frisse mix van jazz en pop brengen zij een vernieuwend geluid dat van begin tot eind weet te boeien. June Fermie, Vera Buijink, Marieke Smit, Minka Bodemann, Hebe Vrijhof, Pepijn van der Sande en Willem de Beer hebben allen jazz-zang aan het Conservatorium van Amsterdam gestudeerd. Maartje Meijer is hun huisarrangeur en producer.

Locatie Kerk Klein Wetsinge: Valgeweg 12 Klein Wetsinge
Tijd Aanvang 16:00 uur
Prijs Toegang EUR 12,50
Lees meer

18

februari
Ommelander saxofoonkwartet

Ommelander saxofoonkwartet

Op 18 februari treedt het Ommelander Saxofoonkwartet op in de Jacobuskerk. Zij zullen onder andere het prachtige premier quatour van Jean-Baptiste Singelée spelen, het allereerste werk ooit voor saxofoon geschreven. Na het concert is er gelegenheid tot napraten in het koor van de kerk onder het genot van een drankje. Ook is het mogelijk om na het concert het Jacobusdiner te nuttigen in het Dorpshuis ‘Bij Jacobus’.

Locatie Kerk Zeerijp: Borgweg 11 Zeerijp
Tijd Aanvang 16:00 uur
Prijs Toegang EUR 12,50
Inlichtingen bijjacobus@gmail.com
Lees meer

18

februari
Concert Het Blauwe uur

Concert Het Blauwe uur

Op zondagmiddag, 18 februari een prachtig concert van Het Blauwe uur in 'T Sael. 'T Sael is het middeleeuwse voorhuis van de monumentale pastorie in Groot Wetsinge. Dit concert begint om 15.00 uur. Hun programma is passie en weemoed uit Europa met eigen werk en bewerkte covers uit Europa. Met recht 'Europeana'. De driemansformatie bestaat uit Tim Meeuws (zanger), Conny Essbach (accordeon en clarinet) en Ron Glasbeek (gitaar en banjo). Tijdens de pauze verzorgen wij heerlijke hapjes passend bij de muziek. De mooie muziek, de heerlijke hapjes en de intieme sfeer zorgen voor een prachtige middag. Deze voorstelling kost €15,00 inclusief hapjes. Tijdens de pauze serveren wij hapjes passend bij de tijd of thema van de muziek. De oude ruimte met een prachtige akoestiek zullen u verrassen. In verband met beperkte zitplaatsen is reserveren wenselijk. Dit kan via de website en de telefoon 050-306 21 96

Locatie 't Sael: Karspelweg 2 Groot Wetsinge
Tijd Aanvang 15:00 uur
Prijs Toegang EUR 15,00
Lees meer

18

februari
Cantatedienst

Cantatedienst

In sommige opzichten is deze cantate verwant aan Bachs passies: de cantate behandelt in overeenstemming met de zondagslezing het voorspel tot het sterven van Jezus in Jerusalem. Maar het pregnantst is de gelijkenis met de kern-aria van de Johannes Passie: ‘Es ist vollbracht’. Ook in deze cantate klinkt dat woord, in de basaria, en de behandeling van deze tekst is onbeschrijfelijk ontroerend, mede door de obligate hobopartij. De zware gang naar boven wordt door een openingsarioso in dialoog bezongen. In de daaropvolgende alt-aria betuigt de ziel dat zij Jezus zal volgen, en daar doorheen zingt de sopraan ‘Ich will hier bei dir stehen’ op de melodie van het passiekoraal ‘O Haupt voll Blut und Wunden’. Als solisten werken mee Antje van der Tak (sopraan), David van Laar (altus), Gerben Bos (tenor) en Henk Timmerman (bas). Het ensemble bestaat deze keer uit 4 barokstrijkers waarbij de hobopartij wordt waargenomen door het nieuwe barok-orgel. De solisten fungeren tevens als koor. Het geheel staat onder leiding van cantor-organist Tymen Jan Bronda.

Locatie Lutherse Kerk: Haddingestraat 23 Groningen
Tijd Aanvang 10:00 uur
Lees meer